Waar zuidvruchten oorspronkelijk bekend stonden als gedroogde vruchten uit het mediterraans gebied, is vandaag de dag een rijke variatie aan gedroogde vruchten verkrijgbaar van overal over de wereld. Onder zuidvruchten verstaan we onder andere abrikozen, dadels, vijgen, pruimen, rozijnen & krenten. 
Ook gember en gedroogde ananas, appels, mango, papaya, kiwi, kokos, aardbeien, frambozen, kersen, en een diversiteit aan gedroogde bessen.


Hogere voedingswaarde dan vers fruit

Gedroogde vruchten hebben een hogere voedingswaarde dan vers fruit, omdat het vocht grotendeels uit de vruchten is gehaald. Zuidvruchten zijn goed te bewaren en zijn een heerlijk ingrediënt.  Zuidvruchten passen bij een gezond eetpatroon en zijn veelzijdig in gebruik: cake, taart of gebak, tussendoor, muesli en salade.

Abrikozen

Vooral uit Turkije komen gedroogde abrikozen. Door het drogen kleuren de vruchten normaal gesproken donker. Om de lichte kleur terug te krijgen zwavelt men. Zwarte abrikozen zijn niet gezwaveld.Voor een recept met bijvoorbeeld 300gr verse abrikozen gebruikt men150 gr gedroogde abrikozen. Er zijn ook gewelde abrikozen in zakjes van 250 gram verkrijgbaar.

Appels

Uit Chili, Italië, Amerika en China komen Granny Smith, Golden Delicious en Morgenduft als gedroogde appeltjes. Na het sorteren, schillen en verwijderen van de klokhuizen worden de appels in schijven of stukjes gesneden en gedroogd. Daarna volgt een  behandeling met zwavel om de natuurlijke kleur te behouden. Er zijn gedroogde appeltjes in 150 grams - verpakking die na het spoelen in 30 minuten kunnen worden geweld. Ze zijn dan gereed voor gebruik.

Dadels

Een zeer oude vrucht die in 3000 vóór Christus al in het Midden-Oosten werd gegeten.Als ’brood van de woestijn’  zijn dadels bekend omdat ze lang houdbaar zijn, voedzaam en gemakkelijk mee te nemen.Hele Bedoïden stammen leven op dadels, brood en kamelenmelk. In Europa vond men de dadels te hard en in Marseille is men gestart met het confijten van dadels.

Krenten

Gedroogde blauwe pitloze druiven (Corinth) genoemd naar de Griekse stad Korinthe. Afkomstig uit Griekenland, Turkije, Californië en Australië. Ze zijn kleiner, donkerder van kleur en droger dan rozijnen. Voor wat betreft het gebruik is te verwijzen naar rozijnen, maar krenten zijn iets zuurder van smaak en hebben een stevige schil. In Nederland veel gebruikt in krentenbrood of bijvoorbeeld oliebollen.

Peren

Uit China, Turkije, Zuid-Afrika en Amerika komen gedroogde peren die veel worden verwerkt in tutti frutti. Na het schillen en portioneren worden ze licht gezwaveld en zo’n 20 minuten geblancheerd.

Pruimen

Californië, Frankrijk, Chili en Argentinië zijn de grootste pruimenleveranciers. Rijpe vruchten worden in droogtunnels gedroogd en daarna opgeslagen in koelruimten. Ze bevatten dan nog 18-20% vocht. Na het blootstellen aan warme, niet geheel droge lucht, is het vochtgehalte ± 24%. Voorgeweekte (tenderized) pruimen hebben een vochtgehalte van maximaal 35%. Om bederf tegen te gaan ondergaan ze een behandeling met ascorbinezuur en worden in de verpakking gepasteuriseerd.


Rozijnen

Uit Californië, Turkije, Griekenland, Zuid-Afrika, Iran en Afghanistan komen vele rozijnen. Iedereen kent wel blauwe, gele en bruine rozijnen. Men denkt vaak dat blauwe rozijnen van blauwe druiven komen en gele rozijnen van witte druiven. Bijna alle rozijnen zijn echter afkomstig van witte of groengele druiven. Het drogen in de zon duurt zo’n 15 dagen.Door rozijnen na de oogst enkele tellen in een soda- of potas (in hoofdzaak natrium) oplossing te dippen, komen er kleine scheurtjes in de schil en daardoor verdampt het vocht gemakkelijker en wordt de druif goudkleurig of geelbruin. Blauwe rozijnen worden niet gezwaveld, goudgele wel om de kleur te behouden.

Tuttifrutti

Italiaans voor ’alle vruchten’ en bestaat doorgaans uit gedroogde pruimen, abrikozen, peren, perziken en appel. Ook kunnen geconfijte  (in suikerstroop) vruchten als rode peren worden toegevoegd.

Vijgen

Oorspronkelijk afkomstig uit Klein-Azië. Nu komen vijgen vooral uit Turkije. Een vijgenboom levert 10 tot 15 kilo vruchten per jaar. De vijgen worden gedroogd en geconfijt.