Buitenlandse kaas

Verse Kaas
Verse kaas is kaas die niet is gerijpt. Je spreekt van verse kaas nadat de wrongel is gestremd en verzuurd is en de wei ontrokken van de kaas.


Petrella

Soort: Petrella is een verse roomkaas van koemelk
Herkomst: Frankrijk
Vetgehalte: 70+
Vochtgehalte: 46%
Korst: Geen
Structuur: Zacht en smeerbaar
Geur en smaak: Zacht, romig, gekruid met peper en knoflook
Bewaren: Koelkast 4 tot 6 graden
Toepassing: Dessert, mousses en als bittergarnituur

Feta

Soort: Feta is gemaakt van geit-, schaap- of koemelk
Herkomst: Griekenland, Balkanlanden en Nederland
Vetgehalte: 45 tot 50+
Vochtgehalte: 53%
Korst: Geen korst
Structuur: Wit, redelijk stevig en brokkelerig
Geur en smaak: Zout, zuur en typisch pikante smaak
Bewaren: Koelkast 4 tot 6 graden
Toepassing: Salade en warme gerechten

Mozzarella

Soort: Mozzarella is een verse kaas van koe of buffel melk
Herkomst: Italie
Vetgehalte: 40+ tot 45+
Vochtgehalte: 50% tot 60%
Korst: Geen korst
Structuur: Draden trekkend en elastisch
Geur en smaak: Fris, zachtzuur en licht zout
Bewaren: Koelkast 4-6 graden
Toepassing: Pizza, Sauzen en/of op sandwiches

Halfharde en Harde kazen

Bij de harde kaassoorten word de wrongel sterk naverwarmd. Hierdoor krimpt hij en blijft er weinig wei over. Daardoor word de kaas hard. De rijpingstijd van deze kazen is vrij lang.

Cheddar

Soort: Cheddar is een harde kaas van koemelk
Herkomst: Groot Brittanie
Vetgehalte: 48+
Vochtgehalte: 38%
Korst: Droog of in een linnendoek
Structuur: Stevig en gesloten
Geur en smaak: Friszuur tot nootachtig
Bewaren: Koel rond de 10 graden
Toepassing: Dessert, beleg en gerechten
Cheddar kaas soorten: Leicester, Gloucester en Derby

Emmentaler

Soort: Emmentaler is een harde kaas van koemelk
Herkomst: Zwitserland
Vetgehalte: 45+
Vochtgehalte: 36% tot 38%
Korst: Droog, schoon en gesloten
Structuur: Droog, stug en taai
Geur en smaak: Zoet, mild en nootachtig
Bewaren: Koel van 8 tot 14 graden
Toepassing: Fondue, dessert en beleg
Emmentaler kaas soorten: Gruyere en Maasdammer

Gruyere

Soort: Gruyere is een harde Kaas van koemelk
Herkomst: Frankrijk en Zwitserland
Vetgehalte: 45+
Vochtgehalte: 38%
Korst: Hard, droog en korstflora
Structuur: Stevig en snijdbaar
Geur en smaak: Pikant en iets zoet
Bewaren: Koel van 8 tot 14 graden en niet te droog
Toepassing: Dessert, fondue en in gerechten
Gruyere kaas soorten: Emmentaler en Greyerzer

Parmezaan

Soort: Parmezaan is een harde kaas van koemelk
Herkomst: Italie
Vetgehalte: 32+
Vochtgehalte: 33%
Korst: Strogele en droge korst
Structuur: Korrelig en brokkelig
Geur en smaak: Mild, kruidig en scherp
Bewaren: Koel van 8 tot 14 graden
Toepassing: Geraspt bij gerechten
Parmezaan kaas soorten: Grana Padano en Sbrinz

Pecorino Romano

Soort: Pecorine Romano kaas is een harde kaas van schapenmelk
Herkomst: Italie
Vetgehalte: 36+
Vochtgehalte: 33%
Korst: Droog en beschimmeld
Structuur: Gesloten, wit tot geel
Geur en smaak: Kenmerkende pikante schapenkaassmaak
Bewaren: Koel en droog van 12 tot 16 graden
Toepassing: Geraspt en als dessertkaas
Pecorino Romano soorten: Andere Pecorino soorten en Fiore Sarde


Witte korstkazen en blauwgeaderde kazen

Bleu d'auvergern

Soort: Bleu dáuvergern is een blauwschimmelkaas van koemelk
Herkomst: Frankrijk
Vetgehalte: 40+ tot 50+
Vochtgehalte: 50%
Korst: Geen korst en soms rode korstflora
Structuur: Cremekleur met blauwe aders
Geur en smaak: Hou ouder hoe aromatischer en pikanter
Bewaren: Koel, niet droog van 4 tot 6 graden
Toepassing: Dessert, sauzen en gerechten
Bleu dáuvergern kaas soorten: Bleu de laqueuille en Blue des Causses

Brie

Soort: Brie is een witschimmelkaas van koemelk
Herkomst: Frankrijk
Vetgehalte: 45+ tot 60+
Vochtgehalte: 48% tot 60%
Korst: Witte schimmellaag
Structuur: Zacht en soepel
Geur en smaak: Mild en lichte schimmelsmaak
Bewaren: Koel en vochtig van 4 tot 6 graden
Toepassing: Dessert, saus, beleg en in salade
Brie soorten: Chamois, D'or en Caprice Des Dieux

Camembert

Soort: Camembert is een witschimmelkaas van koemelk
Herkomst: Voornamelijk Frankrijk
Vetgehalte: 45+ / 50+ en 60+
Vochtgehalte: 50% tot 60%
Korst: Witte schimmellaag
Structuur: Zacht, soepel en homogeen
Geur en smaak: Mild, friszuur, neutraal en lichte schimmelsmaak
Bewaren: Koel en vochtig beneden 8 graden
Toepassing: Dessert, saus, salade en sandwiches
Camembert soorten: Brie achtig en Caprice des Dieux

Gorgonzola

Soort: Gorgonzola is een blauwschimmelkaas van koemelk
Herkomst: Italie
Vetgehalte: 45+ tot 48+
Vochtgehalte: 44%
Korst: Bruinrood en iets vochtig
Structuur: Zacht en elastisch
Geur en smaak: Milde smaak en een beetje pikant
Bewaren: Koel en niet vochtig
Toepassing: Dessertkaas, sauzen en pasta
Gorgonzola soorten: Edelpilz-Kase en Mycella

Roquefort

Soort: Roquefort is een blauwschimmel van schapenmelk
Herkomst: Frankrijk
Vetgehalte: 52+
Vochtgehalte: 42%
Korst: Geen korst
Structuur: Stevig en kruimelig
Geur en smaak: Vrij zout, kruidig en pikant
Bewaren: Koel, licht en vochtig
Toepassing: Dessertkaas en sauzen
Roquefort soorten: Bleu de Brebis

Stilton

Soort: Stilton is een blauwschimmelkaas van koemelk
Herkomst: Engeland
Vetgehalte: 48+
Vochtgehalte: 40%
Korst: Droog en onregelmatig
Structuur: Stevig en iets kruimelig
Geur en smaak: Iets bitter en stroef
Bewaren: Koel niet droog van 8 tot 12 graden
Toepassing: Dessertkaas of op toast
Stilton soorten: Wensleydale, Blue en Cheshire

Rode Korstflorakazen

Munster 

Soort: Herve is een zachte kaas van koemelk
Herkomst: Belgie
Vetgehalte: 45+
Vochtgehalte: 51%
Korst: Vochtig met rode korstflora
Structuur: Zacht en geel gekleurd
Geur en smaak: Mild tot pikant
Bewaren: Koel en niet te droog
Toepassing: Dessertkaas
Herve kaas soorten:  Munster 

Munster

Soort: Munster is een Zachte kaas van koemelk 
Herkomst: Frankrijk
Vetgehalte: 45+ tot 50+
Vochtgehalte: 55%
Korst: Vochtige rode Korstflora
Structuur: Zacht en soms met kleine openingen
Geur en smaak: Sterk en doordringend
Bewaren: Koel en vochtig van 4 tot 6 graden
Toepassing: Dessertkaas en in gerechten
Munster kaas soorten: Romadur en Gerome

Port Salut

Soort: Port Salut is een halfharde kaas van koemelk
Herkomst: Fabriekskaas en/of kloosterkaas
Vetgehalte: 48+
Vochtgehalte: 54%
Korst: Droog, rode korstflora
Structuur: Zacht
Geur en smaak: Zacht en mild
Bewaren: Koel en niet te droog
Toepassing: Dessertkaas
Port Salut kaas soorten: Amsterdammer en Trappistenkaas

Kernhem en Chaumes

Soort: Wijnendale is een halfharde kaas van koemelk
Herkomst: Belgie
Vetgehalte: 50+
Vochtgehalte: 51%
Korst: Droog rode korstflora
Structuur: Zacht en openingen
Geur en smaak: Weinig pikant
Bewaren: Koel en vochtig beneden 10 graden
Toepassing: Dessertkaas